امروزه با شکلگیری دیدگاهی نوین نسبت به طراحی بنای مدرن و لزوم هر چه بیشتر بهره مندی از ساختمان های سبز، تحولی بزرگ در طراحی و ویژگی های مواد و مصالح ساختمانی به وجود آمده است.
شيشه، اين همراه هميشگي ما، در زندگي با اشكال، فرمها و رنگهاي مختلف علاوه بر عبور نور، شفافيت و درخشندگي، نقشي حفاظتي داشته و امكانات بيپاياني را در معماري مدرن فراهم ميسازد.
برخلاف نگاه سنتي كه شيشه را تنها ديواري مرئي براي پوشش بخشي از بدنة ساختمان ميبيند، معمار معاصر با نگاهي نو و انديشهاي خلاق انتظارات چندگانهاي نظير كنترل نور، انرژي، ايمني، صدا و زيبائي را از شيشه طلب مينمايد.
به موازات پيشرفت فنآوری توليد شيشه و عرضه مداوم محصولاتی جدید با ویژگیهای خاص، نماهای شیشه ای توسعه بسیار یافتهاندکه در این حال میتوان كنترل روشنايي و ورود و خروج انرژي را کاملا تحت اختيار داشت. نماهاي تركيبي نیز میتوان با بهرهمندی از شيشه، سنگ، چوب، آلومينيوم و …. به وجود آیند و بنا بر سليقة معمار ساختمان استفاده نمود.
مهمترين مبحثي كه بايد در اجراي نماها مدنظر قرار گیرد، صرفهجويي در مصرف انرژي است. توصیه میشود شیشه مناسب با منطقهای که پروژه ساختمانی درآن قرار دارد نصب گردد. چراكه در نواحي گرمسير و نواحي سردسير مفهوم صرفهجويي در مصرف انرژي متفاوت است، بعنوان مثال، در یک منطقه سردسیر مانند اردبیل، باید از نوعی شیشه استفاده شود که از هدر رفتن و خارج شدن گرمای داخل ساختمان جلوگیری و در عین حال ورود سرما به فضای داخل را مانع شود. این امر در منطقه گرمسیری مانند اهواز بالعکس می باشد، با استفاده از شیشه های High Performance که دارای پوشش نامریی ظریفی از اکسیدهای فلزی هستند صرفهجویی عظیمی در ظرفیت سیستم های سرمایش و گرمایش ساختمان به عمل خواهد آورد.
با استفاده از شیشه های دو یا چند جداره در نمای ساختمان میتوان هدر رفت انرژی حرارتی را تا 55% کاهش داد و علاوه بر ایجاد سدی عایق و مناسب در برابر عوامل محیطی، میزان انرژی دریافتی از نور خورشید، جلوگیری از نفوذ اشعههای مخرب مانند UV (ماورا بنفش) ،IR (مادون قرمز)، بطور همزمان بهرهمندی از زیبایی و حفظ ارتباط بصری با محیط اطراف را نیز مدیریت نمود.
برخی بر این باورند كه در مناطق زلزلهخيز نبايد از نماي شيشهاي استفاده شود و دليل آنرا خطرناك بودن این امر میدانند، جالب اینجاست كه اگرعامل مقاومت در برابر زلزله را در طراحي لحاظ كنيم بهترين مادهاي كه براي نماهای توصیه ميشود شيشه است. در كشور ژاپن كه بسيار زلزلهخيز است، اغلب نمای ساختمانها شيشهای میباشد . چراكه هم در زمره مصالح سبك است و هماينكه با توجه به وجود شيشههاي سكوريت و لمينيت و غيره درصورت شكستهشدن و فروريختن خطري ايجاد نميكند و يا حداقل، خطر آن از فروريختن سنگ و ديگر مصالح كمتر است.
با استفاده از شیشههای مقاوم در برابر سرقت، گلوله و انفجار میتوان به طور هم زمان هم از نماهایی زیباتر و فضاهای دلبازتر لذت برد و هم از بابت امنیت نگران نبود. از این نقطه نظر شیشه های ضد سرقت و گلوله می توانند جایگزین یا مکمل بسیاری از روش های افزایش ایمنی ساختمان نظیر حفاظ های فلزی باشند.
یکی دیگر از چالشهای قرن معاصر، حفظ آرامش ساکنین با توجه به قرار داشتن ساختمان ها در نواحی پر تردد و پر سر و صدای شهری است. از لحاظ عملکرد یکی دیگر از مزایای فرایندهای اعمال شده بر شیشه علاوه بر افزایش استحکام و مدیریت انرژی و غیره، مدیریت سرو صدای ورودی به ساختمان ناشی از الودگی صوتی محیط است که با بکار گیری ساختار مناسب در نمای شیشهای آرامش صوتی برای ساکنین به ارمغان آورده خواهد شد . در حالت پایه، کاهش آلودگی صوتی تا 29 dBمی باشد و با استفاده از شیشه لمینیت با طلق آکوستیک این میزان تا 54dB به راحتی قابل دسترسی است.
.با توجه به مزایای یاد شده و تمایل به سمت ساختمان های پایدار و سبز ، امیدواریم با افزایش آگاهی عمومی و به ویژه دست اندر کاران صنعت ساختمان فرهنگ استفاده از شیشه مناسب در بنا های مختلف تعمیق یافته و از این رهگذر، هم آسایش ساکنین تامین و هم شعار بهینه سازی مصرف انرژی محقق گردد.
مدیر عامل شرکت تولیدی ونوس شیشه