Screen

تکنولوژی پیشرفته چاپ در صنعت نساجی

مقدمه
در سال‌های اخیر با پیشرفت تکنولوژی، تولید پارچه با روش¬های جدید نیز جهش چشمگیری داشته و با تلفیق ایده¬های خلاقانه و علمی از رشد قابل توجهی برخوردار شده، امروزه واژه پارچه تنها به آن دسته از بافته¬هایی که قابلیت انعطاف دارند اطلاق نمی¬شود و به موادی بسیار سخت و محکم (در حد فلز) نیز پارچه گفته می شود و تولید کنندگان نیز به طور فزاینده¬ای از ترکیب مواد منسوج و غیر منسوج (مانند فلزات) در تولید “الیاف هیبریدی” بمنظور تولید پارچه¬هایی با ظاهری متفاوت و کیفیتی مرغوب¬تر استفاده می¬کنند. مقاومت بسیار زیاد و نازکی قطر این الیاف در برابر الیاف غیرهیبریدی باعث تولید انواع پارچه با قابلیت¬های گوناگون گردیده است. با توجه به توسعه صنعت نساجی این مقاله سعی دارد بمنظور آشنایی خوانندگان به معرفی برخی تکنیک¬های پیشرفته نساجی در بخش تکمیل پارچه بپردازد.

تکنیک حرارت دهی – ترموپلاستیک thermos plastics

بسیاری از الیاف بویژه الیاف مصنوعی از خاصیت شکل پذیری در حرارت بالا برخوردار می­باشند، تغییر شکلی که معمولاً پایدار مانده و تولید کنندگان از این خاصیت برای خلق پارچه­هایی با ظاهری متفاوت از آنچه بوده­اند استفاده می­کنند. (ترموپلاستیک­ها پلیمرهایی هستند که با افزایش دما بدون تغییر شیمیایی ذوب می شوند)

بسیاری از الیاف مصنوعی به طور ذاتی ترموپلاستیک هستند و دارای خاصیت تحمل دمایی بالایی می­باشند. از محاسن الیاف مصنوعی می­توان به ماندگاری شکل پلیسه و عدم نیاز به اتو پس از هر بار شستشو اشاره کرد. به همین دلیل بسیاری ازپارچه­های پلیسه در صنعت پوشاک از الیاف مصنوعی تولید می­شوند.

پلیسه کردن یکی از قدیمی­ترین تکنیک­های تکمیل پارچه است که اولین بارتوسط یونانی­ها و مصری­ها اجرا شد. پس از جنگ جهانی دوم و اختراع الیاف مصنوعی پلیسه دائمی به عنوان نوعی تکنیک تکمیلی، رسما قابل اجرا گردید. برای ایجاد پلیسه دائم باید از بافتی متشکل از الیاف مصنوعی و یا ترکیبی که حداقل 65 درصد آن الیاف مصنوعی باشد استفاده شود.

تکنیک حرارت دهی ترنسفر Heat Transfer

چاپ ترنسفر توسط شرکت رنگ سازی “سیبا گایگی” برای اولین بار در سال 1960 ارائه شده است. در این روش ابتدا طرح مورد نظر بوسیله­ی رنگ­های براق و روغنی بر روی کاغذ انجام می­شود و سپس با قرار دادن پارچه میان دو برگ از کاغذ طرح دار (مانند ساندویچ) از میان رولرها عبور داده میشود، سپس با درجات معینی از فشار و حرارت، پارچه­ای طرح دار تولید می­گردد. از این روش در تولیدات دستی، فتوگرافیک و دیجیتال استفاده می­شود.

تکنیک برجسته سازی سطح پارچه

برجسته سازی سطح پارچه یکی از متنوع­ترین روش­ها در مرحله تکمیل است. این تکنیک را به روش­های مختلف می توان انجام داد. جوهرهای پفکی و سیلیکون را می­توان به وسیله حرارت در تهیه یک سطح برجسته مورد استفاده قرار داد. این روش نه تنها در ایجاد درخشندگی پارچه نقش مهمی را ایفا می­نماید، بلکه قابلیت چاپ بر روی انواع منسوجات از جمله پارچه­های تار و پودی، غیر تار و پودی و حلقوی را دارد، و به این ترتیب سطوح برجسته و غیر­معمول ایجاد می کند. سیلیکون با دارا بودن مواد مقاوم، ضد آب، انعطاف پذیر و قابل انتقال هوا و اکسیژن اغلب در تزئینات داخلی منزل، تولید پوشاک و لباس­های ورزشی کاربرد دارد.

چاپ دیجیتال

در مقابل روش­های مکانیکی چاپ پارچه، چاپ دیجیتال تحولی بزرگ در این زمینه محسوب می­شود. چاپ پارچه با قدمتی طولانی و آینده­ای رو به پیشرفت بهترین نمونه برای بیان واژه هنر-صنعت است. این صنعت هنری و یا هنر-صنعت یکی از روش­های مهم و پایه­ای برای بکارگیری طرح و رنگ در منسوجات به شمار می­آید. با پیشرفت تکنولوژی و تکامل رایانه در نیمه دوم قرن بیستم، تغییرات زیادی در ابعاد زندگی به وجود آمد که صنعت نساجی نیز از این قاعده مستثنی بوده و این دنیای متفاوت، شروعی برای ابداع روش­های نوین در صنعت نساجی محسوب گردید.

چاپ دیجیتال ابتدا بر روی کاغذ و در زمینه عکاسی و تبلیغات به کارگرفته شد و کاربرد آن بر روی پارچه از سال 1980 آغاز گردید که قابلیت چاپ بر روی انواع تی­شرت و ملحقات لباس را دارا بود. این روش نیازی به پارچه با مشخصات خاص ندارد؛ به این معنی که قابلیت چاپ بر روی انواع پارچه­ها را داراست و از محاسن آن می توان به استفاده از تعداد بی­شماری رنگ در تولید اشاره کرد.

اسپتر spatter

یکی از انواع روش­های تکمیل پارچه که دارای ماندگاری بالایی می­باشد اسپتر نام دارد. اسپتر واژه­ای است که پاشیدن، سایه روشن انداختن و بارش معنی می دهد. روش دستی این تکنیک قدمتی طولانی دارد و با پاشیدن رنگ بر روی پارچه با انواع روش­های دستی (مسواک، برس، فوتک و…) انجام می­گیرد.

در حالت پیشرفته­تر می­توان به ایر براش Air Brush اشاره کرد. با این وسیله می­توان پودر رنگ را به حالت اسپری بر روی سطح پارچه به طور یکنواخت پاشید تا پارچه ظاهری زیبا و فریبنده به خود بگیرد. امروزه عمل پاشیدن پودر فلز برروی پارچه­هایی متشکل از الیاف مصنوعی بهتر عمل می کند.


نتیجه گیری

با بکارگیری روش­های پیشرفته در صنعت نساجی، پارچه­هایی با ظاهر متفاوت، متنوع، زیبا، کارآمد و هنرمندانه خلق می­شوند. طراحان پارچه و لباس از این دستاوردها به عنوان وسیله­ای برای ارائه طرح­های خود در دنیای نوآورانه امروز بهره می­گیرند. با نگاهی کاوشگرانه به آثار طراحان پوشاک، نقش اساسی و مهم ارتباط میان مهندسی نساجی، طراحی پارچه و طراحی لباس بیش از پیش نمایان می­شود و مرحله تکمیل پارچه بدلیل بکارگیری خلاقیت در طراحی پارچه اهمیت ویژه­ای می­یابد. تولید پارچه­های مدرن و باکیفیت باعث تحولی شگرف در عرصه تولید پوشاک شده است. طراحان لباس از پارچه­های جدید در جهت نیل به اهداف خود بهره برده و فرم، طرح و ظاهر پوشاک را به وسیله­ی انتخاب نوع پارچه تحت تأثیر قرار می­دهند و در نهایت آنچه که از اهمیت ویژه برخوردار است، هماهنگی و چرخه انکارناپذیر خلاقیت، تکنولوژی و طراحی است. هر آنچه که به عنوان اثری جدید و تازه در نساجی ارایه شود، همزمان در آثار طراحان لباس نیز دیده می شود و ما همه روزه شاهد این روند نوآورانه و خوشایند هستیم.

منابع

  • تکنولوژی تولید الیاف پیشرفته؛ ترجمه ابوسعید رشیدی؛ رامین خواجوی؛ میر محمد مهرجلیلی
  • سیستم­های ریسندگی مدرن؛ ترجمه عیسی شیخ زاده نجار؛ حسین حسینی
  • سایت دهکده پوشاک و نساجی ایران

T, Laurencin; Frank K.Ko,2004,use as tissue engineering devices Hybrid nanofibril matrices forGrant.
English Bonnie, 2011, Japanese Fashion Designers: The Work and Influence of Issey Miyake, Yohji Yamamoto and Rei Kawakubo,pub Berg.
Moltchnaova,Julia, ,2011,digital textile printing, Helsinki Metropolia.

برچسب ها: بدون برچسب
بوسیله دکمه بالا می‌توانید این مطلب را به اشتراک بگذارید
0

دیدگاه ها بسته شده اند.