رحیم توسلیان
مدیر روابط عمومی پژوهشگاه رویان
از آنجا که پژوهشگاه رویان به عنوان یکی از مراکز علمی موفق در ایران، تاثیر بشیار مثبتی در جنبه های مختلف درمانی از جمله درمان ناباروری زوجین، سلول درمانی و پیشگیری و خدمات مختلف به بیماران دیابتی داشته است، در این مقاله به شرح مختصری از تاریخچه و علل موفقیت این پژوهشگاه نمونه که از افتخارات کشور عزیزمان ایران می باشد می پردازیم.
تاریخچه تاسیس پژوهشگاه رویان
29 سال پیش در هشتم خرداد ماه سال ۱۳۷۰ مرکز جراحی محدود رویان با هدف ارائه خدمات درمانی به زوجهای نابارور و پژوهش و آموزش در زمینه علوم باروری و ناباروری توسط زندهیاد دکتر سعید کاظمی آشتیانی و گروهی از پژوهشگران و همکارانش در جهاد دانشگاهی علوم پزشکی ایران تاسیس شد. مرکزی هماکنون در آستانه سی سالگی خود به یکی از قطبهای مهم پزشکی تولیدمثل و تحقیقات سلولهای بنیادی در منطقه و جهان تبدیل شده است.
پژوهشگاه رویان از جمله معدود مراکز تحقیقاتی ایران است که به دلیل پژوهشهای بنیادی در مرزهای دانش و دستاوردهایی چون دستیابی به توان تولید سلولهای بنیادی جنینی انسان و تولید نخستین حیوانات شبیه سازی شده نامش در میان ده کشور پیشرفته صاحب این فناوریها ثبت شده است. برگزاری کنگره و جشنواره بینالمللی رویان در حوزه پزشکی تولیدمثل و سلولهای بنیادی نیز همواره مورد توجه مجامع علمی و رسانههای خارجی بوده و به موازات این موفقیتهای علمی در بعد کاربردی و ارائه خدمت به بیماران هم تحولی جدی در زمینه درمان ناباروری در کشور ایجاد کرده و تاکنون نزدیک به سیهزار زوج ایرانی و خارجی مستقیما از نتایج تحقیقات و خدمات آن بهرهمند شدهاند.
این پژوهشگاه هماکنون فعالیتهای پژوهشی خود را در قالب سه پژوهشکده علوم تولیدمثل؛ زیستشناسی و فناوری سلولهای بنیادی و زیستفناوری دنبال کرده و همچنین از طریق سه مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری، مرکز سلولدرمانی و مرکز پیشگیری و کنترل دیابت خدمات خود را به بیماران ارائه میکند.
پژوهشگاه رویان تاکنون چندین شرکت دانش بنیان تاسیس کرده و تعدادی از هستههای فنّاور و کسبوکارهای نوپا را نیز پشتیبانی و حمایت میکند.
تولد گوساله شبیه سازی شده در پژوهشگاه رویان
بررسی علل موفقیت پژوهشگاه رویان
شاید یکی از مهمترین علتهای موفقیت رویان که مرهون تفکر و مدیریت کمنظیر موسس و بنیانگذار آن زندهیاد دکتر کاظمی است را بتوان قرار دادن پژوهش در کنار درمان و ارائه خدمات به بیماران و اهمیت دادن به این موضوع عنوان کرد. درست است که مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری رویان یکی از اولین مراکز ارائه دهنده این خدمات در کشور بوده است اما هماکنون بیش از هفتاد مرکز درمان ناباروری در کشور به ارائه این خدمات مشغول هستند. وجه ممتاز پژوهشگاه رویان این بوده که در حد ارائه خدمات درمانی متوقف نمانده و با پژوهش در این زمینهها و استفاده از دستاوردهای این پژوهشها در درمان همیشه پیشگام بوده است.
از سوی دیگر، پژوهشگاه رویان به مقوله آموزش نیز همواره به عنوان یکی از از ارکان اصلی در کنار دو رکن درمان و پژوهش توجه داشته است. بخشی از تعاملات بینالمللی پژوهشگاه رویان با دیگر مراکز تحقیقاتی دنیا از این رهگذر شکل گرفتهاند. پژوهشگاه رویان برگزارکننده یک کنگره و جشنواره بینالمللی به مدت بیست سال بوده است. تبادل دانشجو و انجام طرحهای پژوهشی مشترک با دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی معتبر دنیا، بخشی از این دستاوردهاست.
در بخش ارائه خدمات درمانی نیز سالهاست زوجهای نابارور برای درمان از دیگر کشورها به این مرکز مراجعه میکنند.
مراسم پایانی هفدهمین کنگره بینالمللی رویان- شهریور ماه 95
اقدامات پژوهشگاه رویان در خصوص ویروس کرونا
به دنبال اعلام عمومی شیوع عفونت ویروس کووید 19 در کشور پژوهشگاه رویان در راستای رسالت اجتماعی خود اقداماتی را طراحی و اجرا کرد.
در حوزه تشخیصی، پژوهشگاه رویان با تأمین فضا و امکانات، یک آزمایشگاه تشخیص طبی ویروس کرونا در فضایی دور از ساختمان اصلی و با رعایت کلیه پروتکلها بهداشتی و حفاظتی راهاندازی کرد. در این مرکز به جز کیتهای تست مولکولی تامین شده توسط انیستیتو پاستور، مابقی هزینهها با کمک خیّرین و پژوهشگاه تامین شده است و تاکنون بیش از 6500 تست انجام شده است.
در حوزه درمانی، با هدف استفاده از سلولهای بنیادی در درمان مشکلات حاد ریوی پروژههای زیر با مشارکت پژوهشکده سلولهای بنیادی پژوهشگاه رویان، مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، شرکت دانشبنیان سلتکفارمد و شرکت دانشبنیان فنّاوری بنیاختههای رویان در حال انجام است:
الف) فاز اول و دوم کارآزمایی بالینی سلولهای بنیادی مزانشیمی برای درمان عوارض ARDS عفونت ویروس کووید 19
ب) بررسي ایمنی تزریق سلولهای كشنده ذاتي (Natural Killer Cells) فعالشده از دهنده خویشاوند در مبتلایان به nCOVID-19
محققین پژوهشگاه رویان در حال آزمایش
افکارتان را باما در میان بگذارید
برای افزودن دیدگاه باید وارد شوید .